Mojefinancije.net Forum Index -> Investiranje -> Investicijski fondovi

Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Imate li novaca u investicijskim fondovima?
Da
72%
 72%  [ 8 ]
Ne
18%
 18%  [ 2 ]
Stavljam uskoro
9%
 9%  [ 1 ]
Neznam mnogo o njima
0%
 0%  [ 0 ]
Total Votes : 11
 Post  Investicijski fondovi
Author Message
tadis
Site Admin

Thu Mar 22, 2007 2:45 pm
Reply with quote
Započinjem priču o investicijskim fondovima. Nadam se da će biti kvalitetan poligon za rasprave o tom obliku investiranja.
View user's profile Send private message Send e-mail

Post  Najprije
Author Message
tadis
Site Admin

Sat Mar 24, 2007 8:23 pm
Reply with quote
Prije nago Â?to počnemo priču da definiramo invest. fondove.

Otvoreni investicijski fond je imovina ulagača, pretvorena u portfelj vrijednosnih papira Â? uloÂ?ena u različite vrijednosne papire (dionice, obveznice, blagajnički zapisi, novčani depoziti).Cijelokupna imovina je podijeljena na jednake dijelove - udjele.vlasnici otvorenog investicijskog fonda SU ULAGAČI, koji uloÂ?enim sredstvima kupuju udjele otvorenog investicijskog fonda.DruÂ?tvo za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima osniva fondove i upravlja njihovom imovinom.Cilj poslovanja je povećanje ukupne imovine otvorenog investicijskog fonda, a time povećanje imovine ulagatelja.
Bitno je joÂ? napomenuti da ako slučejno druÂ?tvo za upravljanje i propadne, novci ulagača koji čine invest. fond su odvojeni od imovine druÂ?tva - ne spadaju u nju pa se drugi ne mogu namirivati iz VaÂ?ih novaca - dr.riječima sretstva se vraćaju ulagačima.

Post  O udjelu
Author Message
tadis
Site Admin

Sat Mar 24, 2007 8:24 pm
Reply with quote
Cjelokupna imovina fonda je podjeljena na jednake dijelove Â? UDJELE. Svaki udjel je u stvari proporcionalni dio u ukupnoj imovini otvorenog investicijskog fonda. Vrijednost udjela se mijenja ovisno o promjeni tečaja vrijednosnih papira koji su u portfelju otvorenog investicijskog fonda.

Post  Kakvi fondovi postoje?
Author Message
tadis
Site Admin

Sat Mar 24, 2007 8:27 pm
Reply with quote
4 su vrste:
DIONIČKi fondovi
MJEÂ?OVITi fondovi
OBVEZNIČKi fondovi
NOVČANI fondovi

razlika je u tome kakva imovina ima primat u njihovoj ukupnoj imovini. Dionički fondovi većinu svojih stretstava ulaÂ?u u dionice,obveznički u obveznice, mjeÂ?oviti mjeÂ?aju dionice i obveznice ravnopravno, novčani ulaÂ?u u razne Â?tednje te novčane oblike (kratkoročne obveznice, trezorske zapise..).

Post  ZaÂ?to da uloÂ?im u invest. fond?
Author Message
tadis
Site Admin

Sat Mar 24, 2007 8:31 pm
Reply with quote
Namjenjen je svakome tko nema dovoljno vremena, iskustva, znanja i strpljenja da bi se samostalno bavio s kupnjom vrijednosnih papira na trÂ?iÂ?tu kapitala, a Â?eli ostvariti veći prinos nego klasičnim oblicima Â?tednje.
atraktivan prinos.Na ostvareni prinos ne plaća se porez.Novac je uvijek na raspolaganju, nije oročen.Sretstvima uloÂ?enima u fond upravljaju specijalizirani stručnjaci.Fondovi investiraju na domaćim i međunarodnim trÂ?iÂ?tima kapitala.Manji rizik u odnosu na samosalno ulaganje u dionice - veća diverzifikacija rizika.Za investiranje nisu potrebna velika novčana sredstva.Postoji i mogućnost kontinuiranog ulaganja (svaki tjedan, svaki mjesec).Nema obvezujućih ugovora, odnosno mjesečnih anuiteta.Postoji mogućnost dnevnog praćenja kretanja imovine.

Post  Mogu li tu izgubiti??
Author Message
tadis
Site Admin

Sat Mar 24, 2007 8:37 pm
Reply with quote
To ovisi o vrijednosnim papirima u dotičnom fondu. Ako ti vrijednosni papiri pokazuju velika kolebanja u cijeni, imovina fonda proporcionalno tome raste ili pada, a time i udjel dobiva odnosno gubi na vrijednosti. Zbog toga je od velike vaÂ?nosti izbor fonda s profilom rizika koji Vama odgovara. U pravilu, Â?to je dulje vrijeme ulaganja to je novac sigurniji.
Međutim,Hrvatska je u procesu ulaska u EU, sve dionice nisu pravilno vrednovane, a naÂ?i fondovi kreću sve viÂ?e i naistočna trÂ?iÂ?ta gdje je joÂ? dosta kvalitetnih podcijenjenih dionica, tako da smatram da je u narednom roku (bar 1god) ovakav oblik ulaganja dosta siguran. Naravno, to dosta ovisi i o ljudima koji njime upravljaju. Wink

Post  da počnem prestavljanje fondova
Author Message
tadis
Site Admin

Tue Mar 27, 2007 10:06 am
Reply with quote
PoÂ?to mislim da su za male investitore najbolji otvoreni Dionički fondovi (mogu mu dati najveći prinos) počet ću priču s njihovim predstavljanjem.
prvo ću predstaviti erste adriatic dionički fond.

Post  Erste dionički
Author Message
tadis
Site Admin

Tue Mar 27, 2007 10:16 am
Reply with quote
To je vjerojatno najjeftiniji dionički fond u HR (po naknadama koje druÂ?tvo z upravljanje tog fonda uzima).Ulazne naknade nema, naknada za upravljanje je 2% godiÂ?nje a izlazne naknade su za razdoblje investiranja:do 1 godine = 1,00 % ,do 2 godine = 0,50 % ,iznad 2 godine = 0,00 %.Uz to fond ostvaruje jedan pristojan prinos (za 2006. je bio preko 30%). TAkođer, bivÂ?i voditelj Erste investa (druÂ?tva koje upravlja fondovima Erste banke) je bio Roberto MotuÂ?ić, danaÂ?nji direktor Zagrebačke burze.A kontakti s bivÂ?im Â?efom za sadaÂ?nji kadar Erstem investe sigurno nisu prestali, tako da i u tom pogledu imaju prednost.
Ovo je jedan fond za one koji Â?ele ulegati u dioničke fondove, a Â?ele Â?to manji rizik.

Last edited by tadis on Wed Apr 11, 2007 11:47 am; edited 1 time in total

Post  PBZ equity
Author Message
tadis
Site Admin

Wed Mar 28, 2007 7:30 pm
Reply with quote
Slijedeći u nizu je također jedan fond s niskim troÂ?kovima, ali ima malo bolju preformancu u proÂ?loj godini(prinos 40% za 2006.).
Riječ je o PBZ equity.Fond također nema ulazne naknade, naknada za upravljanje je 2% godiÂ?nje, a izlazne naknade su malo veće nego kod Erste dioničkog i iznose: Za razdoblje investiranja:
do 1 godine = 2,00 %
od 1 do 2 godine = 1,50 %
od 2 do 3 godine = 1,00 %
iznad 3 godine = 0,00 %
Pbz je jedna stabilna banka, jedan od najpoÂ?eljnijih poslodavaca u Hr, tako da su sigurno okupili kompetentan i vrijedan kadar,pa tako i za upravljanje fondovima.Također, banka je članica jedne joÂ? jače banke koja posluje nacijelom području Europe, dakle postoji jako zaleđe.
JoÂ? jedna prednost ulaganja u ovaj fond je mogućnost multiplikacije sretstava - na temelju udjela u PBZ dioničkom moÂ?ete podignuti gotovinski kredit - a njega ponovo uloÂ?iti u kupnju udjela u fondu (time ,istina, si povećavate rizik i troÂ?kove jer vam kamata povećava troÂ?kove, ali realno je očekivati prinos preko 20% do kraja godine Â?to vam sigurno nakon podmirenja troÂ?kova kredita i vraćanja glavnice osigurava neÂ?to extra novaca Wink ).
Pozdrav

Last edited by tadis on Wed Apr 11, 2007 11:47 am; edited 1 time in total

djordje

Fri Apr 06, 2007 8:06 pm
Reply with quote
Aa pravi si maher.Eo glaso sam na ovoj anketi,jer u fondovima imam zahvaljujući tvom nagovoru Wink .
Ljudi, sluÂ?ajte ovog momka, neće vas zajebat.Ja sam za 4mj zaradio oko 30% zahvaljujući Tadisovom savjetu.
View user's profile Send private message

tadis
Site Admin

Sat Apr 07, 2007 7:56 pm
Reply with quote
Hvala djordje Very Happy , drago mi je da sam ti mogao pomoći.
DobrodoÂ?ao na ovaj forum isto .
Čujemo se Wink

Post  KD Victoria
Author Message
tadis
Site Admin

Sat Apr 07, 2007 7:58 pm
Reply with quote
Sada ću da kaÂ?em neÂ?to u dioničkom fondu Victoria kojim upravlja druÂ?tvo za upravljanjae fondovima KD.
Riječ je o fondu koji je za mene jedan od pionira uspječnog invest. fonda u nas. TAj fond je aktivan već oko 8 godina, i među prvima je krenuo s atraktivnim prinosima- ono po čemu su fondovi poznati danas.
Naime, od osnutka ima prinos oko 550%.Wink DruÂ?tvo za upravljanje je slovensko, ali ulaÂ?u dosta truda i znanja jer upravljaju vlastitom imovinom.
Naknade-Za uplate u iznosu:
do 500.000 kn = 3,50 %
500.000 do 1 Mil = 2,50 %
iznad 1 Mil = 2,00 %
fond je u 2006. ostvario prinos preko 30% a od početka ove godine je također ostvario preko 30%.Kao Â?to sam prije rekao, ovo je bio jedan od najboljih fondova, ali po mom miÂ?ljenju su se malo umislili.PreviÂ?e reklame, promocije i hvalili su se na velika usta.To ih je proÂ?le godine koÂ?talo, i jedva su uÂ?li u prvu polovicu fondova po godiÂ?jnem prinosu.Očito je da su izvukli lekciju iz toga a ona je-dobar si koliko su ti rezultati dobri i to je ujedno najbolja promocija.Sada ponovo tiho osvajaju investitore, po prinosu su prvi u 2007. a to sve čine bez puno pompe.

Zbog svega toga smatram da je ovo također jedan dobar fond za uloÂ?iti u njega.
Pozdrav Wink

Last edited by tadis on Wed Apr 11, 2007 11:49 am; edited 1 time in total

Post  Dva kalkulatora vezana uz investicijske fondova
Author Message
tadis
Site Admin

Mon Apr 09, 2007 12:50 pm
Reply with quote
Ljudi, ako ulaÂ?ete u invst. fondove i Â?elite znati koliko stvarno zaradite za vrijeme drÂ?anja - isprobajte naÂ?a 2 nova kalkulatora na www.mojefinancije.net/fondovi.html
jer ono Â?to vi pratite rast fonda od dana vaÂ?e uplate Vam nije stvarni pokazatelj koliko ćete zaista zaraditi prilokom vađenja novaca iz fonda.... Neutral
Pozdrav Wink

balerina

Tue Apr 10, 2007 10:20 am
Reply with quote
Ja već ulaÂ?em 4 mjeseca, a nikak uloÂ?it (nekak se ne usudim). Svakak bi uloÂ?ila u dionički. Kaj veliÂ? Tadis na ZB invest? Imaju konstantan rast...
Za sve one koji ne znaju, ima dosta dobar site koji daje usporedbu po fondovima; www.hrportfolio.com
View user's profile Send private message

tadis
Site Admin

Tue Apr 10, 2007 12:24 pm
Reply with quote
Taj je osjećaj pratio i mene prije skoro 4godine kad sam prvi put htio uloÂ?iti u fondove, al reko sam sebi ne stavljam puno pa Â?ta bude nek bude - i bilo je fantastično Razz .
Svima koji su me pitali di uloÂ?iti u zadnjih 2 mjeseca sam oprezno odgovarao zato Â?to smatram da su Hr dionice precjenjene, i ulaskom sada se izlaÂ?u većem riziku nego inače.Tu na scenu sada stupa diverzifikacija imovine fonda PO DRÂ?AVI.Jer ako sve drÂ?e u Hr dionicama, ja osobno sad nebi stavio u taj.To je većina vaÂ?ih uspjeÂ?nijih fondova već i napravila, pa ulaÂ?e sve viÂ?e u trÂ?iÂ?ta koja nisu toliko napuhana kao naÂ?e.I to je garancija daljnjeg rasta njih.
ZB aktiv je jedan mlađi fond, pratim ga od početka i imali su tada zicer strategiju - ulaganje u druge fondove koji ulaÂ?u tamo i tamo...
Sada su se promjenili i jedan je od naÂ?ih prvih fondova koji je otiÂ?ao tako "daleko" da ulaÂ?e - (naÂ?i istočni susjedi, KINA te joÂ? neka ta rastuća azijska trÂ?iÂ?ta).Ako se sjećaÂ?, on je najviÂ?e padao od naÂ?ih fondova kad je bila ona korekcija dionica Â?to je krenula iz Kine.
Osobno, tu ulagačku strategiju smatram super i hrabrom, a i osobno sam neÂ?to stavio novaca u taj fond (nakon Kine Wink ).Jer baÂ? ta strategija jamči manju ovisnost o događanjima na naÂ?em trÂ?iÂ?tu kapitala.
također, troÂ?ak uplate će ti biti zanemariv poÂ?to su oni fond od ZABA-e pa u njihovim poslovnicama to moÂ?eÂ? obaviti(taj je troÂ?ak kod npr.uplate u Aureus značajan).
Moje savjet je da uletiÂ? u njega Wink , ali ipak da svu svoju uÂ?teđevinu naravno ne stavljaÂ?.Oklijevanjem gubiÂ? potencijalni prinos.
Puno uspjeha ti Â?elim

Last edited by tadis on Wed Apr 11, 2007 11:50 am; edited 1 time in total

Post new topic   Reply to topic    Page 1 of 4 All times are GMT + 2 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4  Next

Idi na:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

phpBB skin developed by: eXtremepixels